De tochten die we hebben gemaakt

Huizen – Santiago de Compostela
In de zomer van 1997 ben ik (Pieter-Bas) van huis in Huizen in drie maanden naar Santiago de Compostela gewandeld. Ik heb kaarten gekocht, er een streep overheen getrokken en ben met rugzak en tent via Vézelay en Rocamadour naar St-Jean-Pied-de-Port gelopen. Vanaf daar heb ik de Camino Frances gevolgd. In een uitgave van het blad Body & Mind van 2007 verscheen een interview met mij over deze tocht.

Via de la Plata
In de zomervakanties van 2006 en 2007 hebben Ellen en ik samen de Via de la Plata gelopen. Het eerste jaar van Sevilla tot Salamanca. Het tweede jaar hebben we de route daar weer opgepakt en zijn we geeindigd in Finisterre. Twee prachtige tochten van samen ongeveer 1000 kilometer door het Spaanse landschap.

Huizen – Vierlingsbeek
In 2009 zijn we begonnen met het wandelen met onze dochter Fenna, een paar dagen maar. Fenna in een fietskar, tent mee. Van Huizen naar Maarn. In 2012 zijn we verder gegaan, nu met Thije erbij, toen 6 maanden oud. We hebben een week gewandeld, van Maarn tot Vierlingsbeek. Ook weer met een fietskar met de kinderen erin en kamperend. Misschien gaan we nog wel eens verder…

Jabikspaad
Ter voorbereiding op de fietstocht naar Compostela die we 2010 zouden gaan maken hebben we in 2009 het Jabikspaad gefietst. We zijn gestart in Harlingen en via Zwarte Haan naar Hasselt gefietst. Onze dochter Fenna was toen bijna 1 jaar oud en zat in de fietskar.

Huizen – Valencia – Compostela en terug
In 2010 hebben we 4,5 maand gefietst, samen met onze dochter Fenna van toen 1,5 jaar oud. We zijn vertrokken vanuit huis en fietsten via Le-Puy-en-Velay naar Valencia. Vanaf daar hebben we de Camino de Levante, een klein stukje Camino Frances en de Camino de Invierno gefietst tot Compostela. Vanaf daar zijn we ook weer naar huis gefietst, via de Camino Frances en de Sint Jacobsroute via West-Frankrijk. Alles bij elkaar ongeveer 6500 kilometer. Elders op deze website vind je meer over deze fietstocht, onder de naam Wielenopweg.

Over deze fietstocht verschenen ook meerdere publicaties.

Jacobsstaf 84
Jacobsstaf 85
Op Pad
Jacobsstaf 88
FietsAktief
Ons boek Wielenopweg
Wereldfietser


Zuiderzeeroute
In de zomerakantie van 2012 hebben we een rondje om de Zuiderzee gefietst. Vanuit huis in Huizen vetrokken en met de klok mee gefietst. Onze eerste fietstocht met twee kinderen, Thij was 8 maanden oud. Via de Afsluitdijk door Friesland en langs de randen van ‘het oude land’ terug naar huis.

Noordzeeroute en Elfstedentocht
In de meivakantie van 2013 hebben we langs de Noordzeekust gefietst, van zuid naar noord. Inmiddels met twee kinderen. Fenna van 5 op de Wheehoo en Thije van 1,5 in de fietskar. We zijn met de trein naar Vlissingen gegaan en hebben gefietst tot het uiterste puntje van Texel, bij de vuurtoren. Vervolgens zijn we weer afgezakt om met de boot van Medemblik naar Enkhuizen te varen en van Enkhuizen naar Stavoren. In Friesland hebben we vervolgens een groot deel van de Elfstedentocht gefietst. Alles bij elkaar zo’n 600 kilometer.

Vennbahn
De Vehnbahn is een fietspad over een oude spoorweg. Deze begint in Aken en eindigt in Troisvierges in Luxemburg. In de zomer van 2014 fietsten we onder andere over de Vennbahn. Vanuit Troisvierges fietsten we weer naar het noorden, door Limburg, Brabant en Gelderland naar huis in Huizen.

Le Puy en Velay – Lourdes
In de zomer van 2015 zijn we begonnen aan een nieuwe reis naar Compostela, in etappes. Dit jaar zijn we vertrokken in Le-Puy-en-Velay. Langs de route van de Chemin de St Jacques (GR65) en Langs Oude Wegen fietsten we tot Lourdes. In drie weken 650 kilometer. Hiervan elders op de website een korte impressie.

Lourdes – Logrono
In de grote vakantie van 2016 hebben we onze fietstocht naar Compostela weer opgepakt in Lourdes. Met gebruik van de routegids Langs Oude Wegen zijn we via de Somport pas de Pyreneeën overgestoken. In Spanje hebben we via Pamplona gefietst tot aan Logrono. Bij elkaar ongeveer 360 kilometer.

Labyrintenfietstocht van Heerlen naar Zutphen
In de meivakantie van 2018 hebben we een fietstocht van ongeveer 350 kilometer gemaakt in Nederland, van labyrint naar labyrint. Onder andere in Houthem-Sint Gerlach, de Sint Servaes in Maastricht, Lux et Terra in Lierop en de Waalkade in Nijmegen. Hierover verscheen in de Jacobsstaf een artikel.

Vrijwilligerswerk in pelgrimsherberg L’Esprit du ChemiN
In de zomervakantie van 2018 hebben we met ons gezin twee weken vrijwilligerswerk gedaan in de herberg van Arno en Huberta in Le Chemin, in de Morvan in Frankrijk. Een pelgrimstocht op zich, twee weken op één plek de pelgrims aan ons voorbij zien trekken. Hierover verscheen in de Jacobsstaf een artikel.

Fietstocht van Lageland naar Legoland